Dubrovnik
celodnevni izlet

 
* pogledajte foto galeriju, video snimak ili mapu putovanja
 
   
 

- svakodnevno od 7:30 do 19:00
- autobuski prevoz modernim autobusima
- turisticki vodic u autobusu i pri obilasku grada
- cena 30e po osobi
- rezervacije unapred

Izlet pocinje u Petrovcu u 7:30.Preko sv.stefana, kroz Budvu nastavljamo prema Dubrovniku.Zadrzavanje u Dubrovniku 4h30m.Povratak.

Novija arheološka istraživanja utvrdila su da je naselje na mestu današnjeg grada postojalo u 6. veku, a verovatno i pre. Širi se dolaskom Hrvata, nakon napuštanja antičkog Epidaura (današnji Cavtat) u 7. veku.
Oslobađanje od mletačkog uticaja, koje je Dubrovnik dobio Zadarskim mirom 1358., presudno je za njegov dalji uspešan razvoj.  Već  tokom  14. i u 15.veku, Dubrovnik je, uz Veneciju i Anconu, najznačajnije pomorsko-trgovačko središte na Jadranu. Zlatno doba Dubrovačke Republike nastupa u 16. veku kada sjaj i moć Mletačke Republike jenjava. Temelj prosperiteta čini pomorska trgovina. Katastrofalni potres 1667. doveo je Dubrovačku Republiku u kritično razdoblje borbe za opstanak i političkog očuvanja nezavisnosti.  18.vek donosi Dubrovniku priliku za gospodarskom obnovom u pomorskoj trgovini pod neutralnom zastavom i tako dočekuje Napoleonovo ukidanje Dubrovačke Republike 1808. Bečkim kongresom 1815. dubrovačka regija je pripojena ostalom delu Dalmacije i Hrvatske i od tada dele zajedničku političku sudbinu.

Srednjovjekovni grad je riznica kulturno – istorijskih  spomenika  koji su nastajali tokom hiljadugodišnjeg razdoblja njegovog postojanja.
Dubrovnik je upisan u UNESCO-ov registar svetske kulturne baštine. Zidine starog Dubrovnika zaokružuju izvanredno sačuvan kompleks javnih i privatnih, sakralnih i svetovnih građevina iz svih perioda gradske istorije, od samog osnivanja u sedmom veku.  Tu moramo posebno spomenuti glavnu ulicu istorijskog jezgra grada - Stradun, Knežev dvor, crkvu Sv. Vlaha, Katedralu, tri velika samostana, zgradu Carine i Vijećnicu.

Grad hotela, prelijepe okoline, zavidnoga ekološkog standarda i turističke dorečenosti privlačan je u svako godišnje doba.Obala je prelepa, ispresecana zalivima, plažama, strmim stenama i mnoštvom pošumljenih ostrva. Velika je raznolikost i flore u kojoj ipak prevladavaju čempresi, borovi i masline, kao i vinogradi, plantaže limuna i pomorandži - zajedno s aromatičnim biljem i cvijećem, također i egzotično bilje kao što su palme, agave i kaktusi koje stvaraju poseban doživljaj.

Dubrovnik je grad veoma bogate kulturne ponude. Iako je grad muzej kao celina, vredno je pogledati i dragocene postavke iz njegove burne prošlosti , koji se danas čuvaju u nekoliko muzeja i zbirki smeštenih većinom u istorijskom  jezgru  grada: Arheološki muzej,  kulturno-istorijski muzej, pomorski muzej,  etnografski muzej,  muzej  savremene istorije i  Dom Marina Drzica.
Gradske zidine su jedan od najmonumentalnijih fortifikacijskih spomenika u Evropi i primer razvoja arhitekture tvrđava.
U Dubrovniku se nalazi veliki broj galerija od kojih su mnoge prodajne.

George Bernard Shaw je bio očaran lepotom ovoga grada: za njega je to bio raj na zemlji. Milioni ljudi su takodje poneli domovima  prelepe i srećne trenutke provedene u ovom "dragulju Jadrana".